10 sfaturi pentru alegerea verighetelor

Tradiția purtării verighetelor pe inelarul mâinii stângi a apărut încă din antichitate. Egiptenii sunt cei care considerau că inima este direct legată de o venă a acestui deget, iar verigheta de aur reprezintă simbolul iubirii eterne. Angajamentul pe care îl faci cu persoana iubită de a îi fi alături toată viața, de a o iubi necondiționat și de a îi fi loială “până ce moartea vă va despărți” este demonstrat prin purtarea verighetei. De aceea, alegerea verighetelor este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua în legătură cu ziua cea mare. Evident, nu iei această decizie singură, ci împreună cu iubitul tău.

Indiferent că doreşti ceva clasic sau mai modern, avem câteva sfaturi care o să te ajute să găseşti mai uşor verighetele perfecte pentru tine:

1. Stabilește un buget

Îți recomand să discuți cu partenerul tău din timp și să vă gândiți să alegeți verighetele cu câteva luni înainte de nuntă, mai ales dacă vreți să le și personalizați. Cu siguranță nu vrei să te grăbești și vrei să fii convinsă că ai făcut cea mai bună alegere. La urma urmei, veți purta verighetele toată viața. Nu ezita să aloci un buget mai generos față de cel pe care îl acorzi bijuteriilor obișnuite tocmai pentru că vrei să iei ceva de calitate și de durată.

2. Decide-te asupra unui material

Materialul din care este confecționată o verighetă clasică este la fel de important precum mărimea sau designul. Cele mai multe mirese își doresc o verighetă din același metal din care este realizat și inelul de logodnă, însă această condiție nu este neapărat obligatorie.

Fără îndoială, cele mai populare verighete rămân cele din aur galben, însă acest material, în starea lui pură (24 carate), poate fi destul de pretențios dacă le porți zilnic. Verighetele din aur alb sau aur galben nu au mai mult de 18 carate, acestea fiind realizate din 75% aur pur și 25% aliaj de metale.  

Pe lângă cele din aur, la mare căutare sunt și verighetele din platină și paladiu. Platina este cel mai fin material folosit în crearea bijuteriilor, este mult mai durabil decât celelalte metale pentru bijuterii și este, bineînțeles, foarte rezistent la uzură. În plus, datorită nivelului de puritate mult mai mare decât cel al aurului, platina este un material hipoalergenic, potrivit pielii sensibile.  Acesta este și motivul pentru care prețul unei verighete din platină este mai ridicat decât cel al unei verighete din aur.

Referitor la paladiu, acesta este un metal nobil, fiind recunoscut și pe plan internațional pentru prețiozitatea lui. La fel ca și platina, paladiul are o culoare albă, nu își pierde luciul și are un preț mult mai avantajos.

Așadar, dacă ai un buget limitat, orientează-te asupra verighetelor din argint, oțel inoxidabil, tungsten. Pentru cei cu buget rezonabil, atunci alegerile pot fi din gama verighetelor de aur alb, platina sau titan.

3. Începe căutările devreme

După ce te-ai decis asupra unui material, începe să cauţi prin magazine şi să probezi. Începe căutările cu cel puţin trei luni înainte de nuntă pentru a avea timp să găseşti magazine, să te documentezi, să afli preţurile şi să revii de câteva ori pentru a le proba. Dacă doreşti un model personalizat, trebuie să știi că gravarea poate dura până la o lună.

4. Combină modelele

Nu este nicio problemă dacă partenerului tău îi place platina, iar ție aurul. Nu există reguli că trebuie să alegeţi acelaşi metal sau acelaşi stil. Puteţi găsi o cale de mijloc alegând verighete care combină cele două metale sau două modele complet diferite. Verigheta trebuie să vă reflecte stilul personal, iar voi amândoi să fiți mulțumiți de alegerea făcută.

Bărbații au început să poarte verighete abia după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Majoritatea optează pentru verighetele din aur alb. Sugestia mea pentru bărbați este să evite alegerea unei verighete cu diamante sau alte pietre prețioase și să opteze pentru ceva simplu, delicat și “masculin”.

În ceea ce privește femeile, aici opțiunile sunt mult mai variate. Ține cont neapărat și de inelul de logodnă, pentru a potrivi verigheta cu acesta din punct de vedere material, finisaje și profil. Atunci când vine vorba de design, vorbim de două tipuri de verighete: simple sau verighete cu diamant.

Bijutierii recomandă verighetele simple, care nu se demodează niciodată și care nu au cum să nu se potrivească cu majoritatea bijuteriilor pe care le deții. Desigur, dacă vrei ca verigheta ta să atragă cu adevărat atenția privitorilor, poți opta oricând pentru un inel încrustat cu diamante discrete. Totuși, dacă inelul tău de logodnă are deja un diamant destul de opulent, alege o verighetă mai discretă.

5. Ține cont de stilul tău de viață și de personalitate

Țineți cont de stilul vostru de viață, de obiceiurile și tabieturile voastre, precum și de slujba pe care o aveți. Verighetele nu trebuie să incomodeze în niciun fel. În caz contrar, veți fi mai tentați să le dați jos mai des și astfel există un risc mare să le rătăciți pe undeva. Mulți își iau și un set de rezervă de verighete, tocmai pentru scenariul în care se pierde unul dintre inele și nu mai ai posibilitatea de a găsi o verighetă identică.

O să porţi verigheta în fiecare zi, aşa că dacă practici un sport sau cânţi la un instrument ar trebui să alegi un model mai subțire, cu margini rotunjite. În cazul în care faci diverse munci manuale, e nevoie de un model mai solid și e bine să eviţi pietrele preţioase. Dacă eşti super activ, alege platina care e mai durabilă și nu se zgârie uşor.

6. Gândește pe termen lung

Nu alegeți verighetele în funcție de ce este la modă la momentul nunții voastre. Gândiți-vă că veți purta aceste inele și peste zeci de ani, așa că cel mai bine este să alegeți un stil clasic și elegant, dar care să fie pe placul amândurora. Mai mult, verighetele voastre pot deveni moșteniri de familie neprețuite, cu o valoare sentimentală inegalabilă.

7. Cum și cât de ușor se întrețin

Pentru ca verighetele voastre să reziste și să arate bine și peste ani de zile, e important să ții cont de câteva reguli de bază care te vor ajuta la curățarea și menținerea lor într-o stare cât mai bună.

Nu e nevoie să mergi de fiecare dată la bijutier dacă verighetele se murdăresc sau își pierd din strălucire. Este evident că acest lucru se întâmplă după purtări repetate, dar poți interveni în a le readuce luciul fără a afecta materialul.

Din cauza depunerilor de praf, murdăriei sau a depunerilor de calcar apărute în situația în care verigheta nu e scoasă de pe deget la contactul cu apa, verighetele din aur își pierd strălucirea. Pentru curățare, lasă verighetele în apă călduță cu săpun lichid timp de 15-20 minute. Apoi, curăță-le cu o periuță moale și șterge-le cu o bucată de piele de căprioară. E foarte utilă în redarea luciului. Mai poți folosi și alcool sau spirt, oțet sau bicarbonat.

Verighetele din argint pot fi curățate cu pastă de dinți sau apă cu sare. Este recomandat să faci asta periodic, pentru a le reda culoarea ori de câte ori e nevoie. În cazul verighetelor din inox, curățarea lor se face tot cu apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase, ținându-se la înmuiat 5-10 minute. Ulterior, se șterg cu o cârpă de bumbac sau microfibră.

Atenție la verighetele cu pietre prețioase să nu se zgârie în momentul curățării. Dacă e vorba de pietre transparente, diamante, rubine sau cristale, procedeul de curățare este identic cu cel în cazul verighetelor din aur. Dacă ne referim la pietre de genul onix, turcoaz sau lapis-lazuli, atunci evită folosirea produselor chimice sau a săpunului, prin absorbire acestea putându-și pierde din culoare și strălucire. La diamante, e important ca, înainte de curățare, să îndepărtezi fibrele sau firele ascunse în diferite porțiuni ale inelului cu ajutorul unei pensete. Apoi, clătește inelul cu apă și pune-l la înmuiat nu mai mult de un minut într-o soluție făcută din amoniac diluat cu trei părți de apă. Inelul se perie și se șlefuiește cu o cârpă moale, pentru evitarea zgârierii.  

Dacă nu te pricepi sau nu ești sigură, atunci nu face prostii și mergi la bijutier. Decât să deteriorezi verigheta sau să o pătezi, apelează la un specialist care o va examina și îți va recomanda cea mai bună soluție pentru curățare.

8. Alege dimensiunea corectă (atât mărimea, cât și lățimea)

Nu face greșeala pe care mulți o fac de a alege verighete mult prea strâmte de teamă să nu alunece de pe deget și să le piardă. Dacă alegi un bijutier priceput, acesta sigur va ști să te sfătuiască și să îți facă la comandă inelele pe dimensiunea voastră. Bijutierul va ține cont și de faptul că la căldură sau stres degetele se pot umfla, astfel încât va realiza niște verighete care să nu fie fixe.  

Pentru a determina mărimea corectă a verighetei, cel mai bine este ca măsurătorile să fie făcute în condiții normale de temperatură și în momente diferite ale zilei (dimineața, la prânz și seara), media dintre cele trei urmând să fie măsura finală.

Pentru un rezultat optim, inelul de probă trebuie să opună o oarecare rezistență în zona falangelui (osul ce permite îndoirea degetelor), înainte de a trece mai departe, astfel încât să nu cadă mai târziu de pe deget.

Multe mirese aleg să poarte verigheta și inelul de logodnă pe același deget, așa că este important ca lățimea verighetei să nu te jeneze. Cum inelele de proba sunt înguste, iar lățimea acoperă o suprafață mai mare din deget, va trebui ca la modelele late de verighete (peste 8 mm lățime) să fie adăugată o măsură și jumătate în plus.

9. Personalizează verighetele

Probabil unul dintre cele mai frumoase și romantice lucruri pe care le poți face este să inscripționezi pe verighete un mesaj cu o semnificație specială pentru voi doi. Fie data la care v-ați cunoscut sau locul în care v-ați văzut prima oară, data nunții sau un alt mesaj care vi se pare vouă relevant pentru iubirea voastră. Bijutierii sunt flexibili așa că ai avantajul de a fi cât vrei de creativă la acest capitol.

10. Nu cumpăra până nu ești sigură de decizie

Chiar și în situația în care ești în criză de timp, nu face un compromis pentru niște verighete care nu îți plac 100%. Este foarte important ca în momentul în care le cumperi să fii sigură de alegerea făcută. Încearcă mai multe modele, materiale și dimensiuni până când găsești verighetele perfecte pentru tine și partenerul tău.

În concluzie, verigheta este o bijuterie, așa cum am spus și mai sus, care va fi purtată zilnic, așadar trebuie să se potrivească perfect cu stilul de viață al celui care o poartă. Indiferent dacă vorbim de mire sau de mireasă, aceștia formează un cuplu care în timp și-a definit o personalitate comună cu mici diferențe. Îți recomand să ții cont de sfaturile date, eventual să contribui și cu alte sugestii la acest articol. Mult succes și….Casă de piatră!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sarcini de rezolvat pentru o nuntă reușită

Ce semnificație are buchetul de mireasă și ce flori să alegi?